プログラム

招待講演(大会2日目:9月9日(火)17:00~18:00)

Alan C. Spector (Department of Psychology at the Florida State University, USA)

"Bariatric Surgery and Obesity Drugs: Consequences on Taste-Related Behavior, Food Choice, and Meal Patterns"

1日目 9月8日(月)(First day: Monday, September 8)

シンポジウム1 (Symposium 1; 13:00~14:30; English session)

Young Scientist Symposium

Frontiers in Flavor Research: Visualization Technologies and New Peripheral Sensing Mechanisms for Taste and Smell

フレーバー研究の最先端:味と匂いの可視化技術と新しい末梢感知メカニズム
Organizers:
Koshi Murata (Fukui Univ.)村田 航志(福井大学)
Seiji Kitajima (Ajinomoto Co. INC.)北島誠司(味の素株式会社)
  1. Advanced MS-Based Approaches for Comprehensive Profiling and Visualization of Flavor Compounds


    Mitsuru Tanaka (Kyushu University)
    風味成分の網羅的デジタル化・可視化技術が描くリアルな食品の風味設計図
    田中 充 (九州大学 大学院農学研究院 食品分析学分野)
  2. Cross-talk between olfactory receptors and TRPV1: Bridging the gap to human-like olfactory sensing


    Sakura Moriyama (University of Osaka)
    嗅覚受容体と温度感受性チャネルTRPV1のクロストーク:ヒトに近い知覚を目指した嗅覚センサーの高度化
    森山 さくら (大阪大学 産業科学研究所 生体分子反応科学研究分野)
  3. Mechanisms of Sweet Taste Modulators Targeting the Transmembrane Domain of the Sweet Taste Receptor


    Tomoya Nakagita (Japan Women's University)
    甘味受容体膜貫通領域に作用する甘味調節物質の作用機構について
    中北 智哉 (日本女子大学 食科学部食科学科 食品学・食品包装学研究室)

シンポジウム2 (Symposium 2; 14:45~16:15; English session)

Asian International Symposium

Organizers:
Takaaki Ozawa (University of Osaka)
Kazuki Katori (University of Tokyo)
  1. Development of Lactobacillus-based autonomous nasal drug delivery systems


    Haosheng Shen (National University of Singapore)
  2. Acetylcholine and GABA cotransmission from HDB cholinergic neurons to the piriform cortex modulates anxiety-like behavior


    Dejuan Wang (Xuzhou Medical College)
  3. A pharynx-to-forebrain circuit for rapid quenching of thirst


    Sung-Yon Kim (Seoul National Univ)

シンポジウム3(Symposium 3; 16:30~18:15; English session)

”Symposium on bitter taste and feeding behavior”: 苦味と摂食

Organizers:
Yuji Wada (Ristumeikan University)
Sumio Imada (Hiroshima Shudo University)
  1. How children learn to accept the taste and smell (flavour) of vegetables in young children


    Marion M Hetherington (University of Leeds, UK)
  2. Infant Environmental Factors and School-Age Children’s Vegetable Preferences. - Learning from nursery school, Veggie Kids®


    Nozomi Tobiishi1, Yudai Yonezawa2, Shigenori Suzuki2 and Yuji Wada1
    (1Ristumeikan University, 2 Kagome Co., Ltd.)
  3. Evolutionary origins of vertebrate bitter taste receptor genes


    Akihiro Itoigawa (University of Osaka)

2日目 9月9日(火)(Second day: Tuesday, September 9)

シンポジウム4(Symposium 4; 9:00~11:00; Japanese & English session)

比較生物学から観る味と匂いの機能と働き ーマウスからヒトまでー

オーガナイザー:
林 由佳子(京都大学)
小林正佳(三重大学)
  1. Fluorescent Imaging of the Olfactory Epithelium


    Hironobu Nishijima (University of Tokyo)
    マウスからヒトへの応用に向けた蛍光プローブによる嗅粘膜のイメージング
    西嶌 大宣 (東京大学 医学系研究科)
  2. Diversity of taste receptors in human and non-human primates


    Hiroo Imai (Kyoto University)
    ヒトにもサルにも味覚のバラエティ
    今井 啓雄 (京都大学 ヒト行動進化研究センター)
  3. Translational research for the development of therapeutic strategies for traumatic olfactory dysfunction


    Masayoshi Kobayashi (Mie University)
    外傷性嗅覚障害の治療法開発におけるトランスレーショナルリサーチ
    小林正佳 (三重大学)
  4. Age-Related Changes in Taste Perception: A Comparative Study Between Mice and Humans


    Yukako Hayashi (Kyoto University)
    高齢化によって変わる味覚―マウスとヒトの比較
    林 由佳子 (京都大学)

3日目 9月10日(水)(Third day: Wednesday, September 10)

シンポジウム5(Symposium 5; 9:00~11:00; Japanese & English session)

双香路:OとRの邂逅

オーガナイザー:
小早川 達(産業技術総合研究所)
永井 元(ゼンショーホールディングス)
  1. PAUL ROZIN: His academic life and the beginning of O and R


    Sumio Imada (Hiroshima Shudo University)
    Paul Rozinとはどういう人か?-OとRの始まり-
    今田 純雄 (広島修道大学)
  2. Effect of Breathing on Flavor Perception: A Cognitive Psychological Approach Using an Olfactory Display


    Yuji Wada (Ritsumeikan University)
    呼吸と味嗅覚統合:嗅覚デバイスを用いた認知心理学的検討
    和田 有史 (立命館大学)
  3. Computational fluid dynamics of the olfactory cleft airflow: pathophysiology and therapeutic strategies


    Kenji Kondo (University of Tokyo)
    嗅裂気流のシミュレーション:病態による変化と手術の工夫について
    近藤 健二 (東京大学)
  4. Elucidation of neural mechanisms of flavor perception by establishing flavor preference evaluation task


    Kazuki Shiotani1, Kaoru Okamura1, Honami Kato1, Taishi Fukuzumi1, Erina Itahana2, and Ken-ichiro Nakajima1
    (1Nagoya University, 2Cornell University)
    風味嗜好性評価課題の確立による風味知覚の神経メカニズムの解明
    塩谷 和基 (名古屋大学)

市民公開講座(9月10日、14:00~16:00)

「食と人間科学」(共催:大阪大学人間科学研究科)
オーガナイザー:八十島 安伸(大阪大学)

  1. 伏木亨(甲子園大学栄養学部):日本食の”おいしさ”と健康価値
  2. 田部絢子(日本大学文理学部):発達障害等の子どもの食の困難と発達支援
  3. 権藤恭之(大阪大学人間科学研究科):老年学者が見た食と健康・長寿の不思議な関係
  4. 渥美公秀(大阪大学人間科学研究科):災害と食-災害ボランティアの現場から

※敬称略

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